POŠALJITE UPIT

Najčešće kardiovaskularne bolesti - simptomi i uzroci

Bolesti srca i krvnih žila vodeća su prijetnja ljudskom životu u svijetu i najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj. Zašto je tomu tako, koji su faktori rizika te što već danas možete napraviti kako biste prevenirali ovakvo stanje - doznajte u nastavku teksta.

Najčešći uzrok smrti u kontekstu srčanih bolesti je ishemijska bolest srca koja može uzrokovati anginu pektoris, nestabilnu anginu ili infarkt miokarda. U takvom stanju dolazi do smanjenog protoka krvi kroz srčane krvne žile što dovodi do smanjene opskrbe srca kisikom i hranjivim tvarima, oštećenja srčanog mišića i funkcije srca.

Bolesti srca mogu uključivati nekoliko stanja, poput ateroskleroze koja uzrokuje oštećenja na stijenki arterija, cerebrovaskularne bolesti koja može uzrokovati moždani udar, nepravilnih srčanih ritmova, zatajenja srca, miokardiopatije koja pogoršava funkciju srčanog mišića klijetki, bolesti srčanih zalistaka koja može ometati srce u istiskivanju krvi, niski ili visoki srčani tlak i dr.

Prema istraživanjima, trenutno jedna od tri odrasle osobe u svijetu prolazi kroz neku vrstu prevencije, detektiranja ili tretiranja bolesti krvnih žila i srca. Rana detekcija rizika i uzimanje terapije može znatno produžiti vaš život. Zato se upoznajte sa faktorima rizika te načinima kako poboljšati kardiovaskularno stanje.

Faktori rizika

Postoje promjenjivi i nepromjenjivi čimbenici rizika. Promjenjivi su: tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana, visoka razina kolesterola, visok tlak, pretilost, ovisnost, depresija i upotreba duhanskih proizvoda. Nepromjenjivi čimbenici rizika su obiteljska anamneza i dijabetes koji često pretpostavljaju kako se osoba u takvoj situaciji mora češće pregledavati i ustrajnije prevenirati ovakav tip bolesti vođenjem zdravog života.

Kako poboljšati stanje srca i krvnih žila?

Već danas možete poduzeti nekoliko važnih koraka kojima ćete pospješiti svoju zdravstvenu sliku i uspješnije prevenirati bolesti srca i krvnih žila. Preporuča se promijeniti režim prehrane i jesti zdravije. Kod mnogih ljudi to izaziva automatsku odbojnost jer postoji niz predrasuda kako je zdrava hrana automatski manje zadovoljavajuća od nezdrave. No, postoji pregršt recepata i namirnica koje se mogu spremiti na način koji će vas oduševiti okusom i održati vas zdravijima. Aktivirajte se nekom tjelesnom aktivnosti, makar to bilo samo šetnja od pola sata kroz kvart.

Zadržite zdravu težinu i smanjite unos hrane koja pospješuje rast kolesterola i tlaka. Umjereno konzumirajte alkohol i smanjite stres u svakodnevnom životu. Ako smatrate da se nalazite u rizičnoj skupini ili se želite detaljnije konzultirati oko svog zdravstvenog stanja, posjetite Polikliniku Grbavac na Trgu Francuske republike 12 u Zagrebu. Radi se o modernoj ustanovi koja u svom radu koristi individualni pristup, moderne uređaje i najnovije metode rada s pacijentima. Slušajte svoje srce i pazite na svoje zdravlje.

RADNO VRIJEME

Pon - Pet9 - 20 h
Subupis termina
NedNe radimo
Ova web-stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.Pravila o korištenju kolačića