POŠALJITE UPIT

urološki pregled:

Urološke preglede u našoj poliklinici obavlja specijalist urolog dr.sc. Alek Popović dr.med. Pregled se temelji na uzimanju anamneze, prikupljanju informacija o urološkim oboljenjima u obitelji, popisom dosadašnjih lijekova i prijašnjih oboljenja. Po potrebi urolog će napraviti i ultrazvuk urotrakta, transrektalni ultrazvuk prostate i mokraćnog mjehura ili urodinamiku urotrakta kako bi nadopunio informacije o bolesti.

Urološki pregled za žene

Liječnik ove specijalizacije bavi se patologijama genitourinarnog sustava, bez obzira na spol osobe. Žene se urologu najčešće javljaju zbog čestih upala mokraćnog sustava ili inkontinencije, preporuka je da ne čekaju s odlaskom na prvi pregled.

Urološki pregled za muškarce

Urološki pregled preporuča se za muškarce starije od 40 godina. Stres, nezdrava hrana, stil života te obiteljska anamneza utječu na veći rizik od oboljevanja. Rak prostate jedan je od najčešćih tumora u muškaraca i zato ne bi trebali odgađati pregled kod urologa ako imate neke od simptoma.

Kada otići na pregled kod urologa?

Urološki pregled bi se trebao obavljati redovito, otprilike jednom u godinu dana, u svrhu zaštite i unaprjeđenja zdravlja, a ne samo u slučajevima liječenja kada je problem već prisutan. Redoviti urološki pregled posebno se savjetuje muškim osobama starijim od 40 godina.

Urologu se obratite kada imate jedan od sljedećih simtoma:

  • Hitno mokrenje – iznenadan osećaj da morate hitno mokriti. Ovaj problem je najčešće posljedica urinarne infekcije
  • Učestalo mokrenje - ako imate potrebu često mokrite i da tijekom noći ustajete nekoliko puta, poželjno je obratiti se urologu. Kod muškaraca učestalo mokrenje može biti znak povećane prostate.
  • Noćno mokrenje (nokturija) - definira se kao 2 ili više mokrenja tijekom noći koja bude osobu iz sna. Uzrok može biti benigna prostatična opstrukcija ili nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura
  • Bolno mokrenje - pojava bolova ili pečenja tijekom mokrenja. Najčešće su bolovi prilikom mokrenja znak infekcije, ali mogu biti i zbog pojave kamenca u mokraćnim putevima.
  • Krv u sjemenu (ejakulatu) - opasna pojava i preporuča se hitno javljanje urologu
  • Inkontinencija (nekontrolirano mokrenje) - mokrenje koje se javlja naglo i iznenada. Može se dogoditi kod stezanja mišića stomaka, kada nosite neki teret, ili prikom kihanja, kašlja ili smijeha. Kod žena, nevoljno mokrenje se javlja nakon poroda uslijed slabljenja muskulature u slabljenja muskulature ili u kasnijim godinama života.
  • Krv u mokraći - opasna pojava i preporuča se hitno javljanje urologu
  • Erektina disfunkcija - nemogućnost da se održi ili razvije erekcija dovoljna za seksualni odnos (impotencija).
  • Neplodnost - ukoliko pokušavate dobiti dijete, a trudnoće se ne ostvaruje, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu i količinu spermija.
  • Tumor testisa

Što obuhvaća pregled urologa?

Urološki pregled započinje razgovorom sa pacijentom o prisutnim tegobama kako bi urolog dobio što više podataka o početku, toku i uzroku vaših problema. U sljedećoj fazi pregleda urolog rukama ispipava vaš trbuh i traži postojanje bolne točke, postojanje neke mase ili povećanog organa u trbuhu.

Da bi pregled bio precizniji, urolog može napraviti ultrazvuk urotrakta, transrektalni ultrazvuk prostate i mokraćnog mmjehura ili urodinamiku urotrakta. Ultrazvukom se može pregledati cijeli urotrakt: bubrezi, mokraćni mjehur, prostata i testisi.

Kako se pripremiti za urološki pregled?

Savjetuju se uobičajene mjere osobna higijena i ne prakticiranje seksualnog odnosa par dana prije planiranog pregleda.

Kolika je cijena urološkog pregleda?

Cijena urološkog specijalističkog pregleda iznosi 60 EUR.

RADNO VRIJEME

Pon - Pet9 - 20 h
Subupis termina
NedNe radimo
Ova web-stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.Pravila o korištenju kolačića