Doppler ultrazvuk karotidnih arterija

Korištenjem zvučnih valova, ultrazvuk karotida je bezbolan i siguran način provjere vaših karotidnih arterija ― koje opskrbljuju vaš mozak krvlju.

Ultrazvuk karotidnih arterija koristi se za procjenu glavnih arterija vrata koje dovode oksigeniranu krv u mozak. Ponekad se ove arterije mogu suziti zbog nakupljanja plaka. Sužavanje krvnih žila može povećati rizik od moždanog udara. Ultrazvučni pregled karotide može pokazati postoje li suženja ili začepljenja u dvjema arterijama vrata koje vode do vašeg mozga. Doppler karotida može pomoći liječnicima da utvrde rizik od moždanog udara i potrebu za preventivnim mjerama.

Kada je potreban ultrazvuk karotida, on bi se trebao napraviti u što kraćem roku jer ranija dijagnoza može dovesti do ranog liječenja i ponekad spasiti živote.

Ultrazvuk karotida arterija pokazuje vašem liječniku može pokazati vašem liječniku:

 • Jesu li karotidne arterije začepljene ili sužene
 • Izmjeriti koliko dobro krv teče kroz vaše arterije
emng ruku i nogu

KADA NAPRAVITI ULTRAZVUK KAROTIDA

Ultrazvuk karotidnih arterija je potreban kada vaš liječnik želi potražiti krvne ugruške ili naslage masti i kolesterola na stijenkama karotidne arterije. Ove naslage mogu ograničiti i na kraju blokirati dotok krvi u vaš mozak, lice i vrat. Blokirana karotidna arterija može uzrokovati moždani udar.

 • Nakon operacije arterije
 • Ako je arterija bila sužena
 • Ako imate visok tlak ili kolesterol
 • Ako ste imali moždani udar
 • Ako idete na operaciju premosnice koronarne arterije
 • Ako u obitelji imate povijest moždanih udara ili srčanih bolesti

KAKO SE RADI COLOR DOPPLER KAROTIDA

 1. Ležat ćete na stolu za pregled s vratom blago savijenim unatrag.
 2. Tehnolog će staviti prozirni gel na kožu iznad područja gdje se nalaze karotidne arterije
 3. Doppler sonda će se pritisnuti na kožu i pomicati po području arterije koja se gleda.
 4. Kada se otkrije protok krvi, čut ćete zvuk. Sonda će se pomicati kako bi se promatrao protok krvi u različitim područjima arterije. Promatrat će se obje strane vašeg vrata.
 5. Nakon što je test gotov, tehnolog će obrisati gel.

CIJENA COLOR DOPPLER ULTRAZVUKA KAROTIDA

Cijena ultrazvuka je 50 €. Ostale cijene možete pogledati ovdje

RADNO VRIJEME

Pon - Pet9 - 20 h
Subupis termina
NedNe radimo
Ova web-stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.Pravila o korištenju kolačića