POŠALJITE UPIT

EMNG RUKU I NOGU

EMNG ruku i nogu obavljaju neurolozi dr. Davorka Vranješ i dr. Željko Bočina

ŠTO JE EMNG PRETRAGA

Elektromiografija (EMNG) koristi elektrode za otkrivanje i snimanje električnih signala u mišićima i živčanim stanicama dok su aktivni i u mirovanju. Rezultati EMNG-a mogu pomoći u određivanju je li mišićna slabost ili obamrlost uzrokovana problemom koji utječe na živce, mišiće ili vezu između njih dvoje.

EMNG pretraga sastoji se od dva dijela: elektroneurografije i elektromiografije.

Elektroneurografija je pretraga kojom se analizira funkcija perifernih živaca. Prema dobivenim rezultatima se određuje visina mjesta oštećenja i tip oštećenja perifernih živaca. Elektromiografija daje uvid u stanje mišića i pokazuje je li slabost i gubitak mišićne mase posljedica bolesti živaca (živci koji dolaze mišićima iz mozga i kralježničke moždine) ili je posljedica bolesti samog mišića. Pretraga se radi pomoću igle elektrode. Igla je vrlo tanka i oštra i ne izaziva neugodne bolne senzacije. Pacijenti trebaju znati da se prije same pretrage djelomično skidaju, to znači ekstremiteti (udovi) koji se ispituju moraju biti dostupni pregledu. Sama pretraga traje 15 do 40 minuta.

emng ruku i nogu

KADA NAPRAVITI EMNG RUKU I NOGU

Neurolozi koriste elektromiografiju (EMG) za pomoć u dijagnosticiranju ozljeda i stanja koja utječu na vaše mišiće i živce koji ih kontroliraju, kao što su sindrom karpalnog tunela i mišićna distrofija.

EMNG pretraga je potrebana za postavljanje dijagnoze:

  • perifernih neuropatija
  • lumboishialgija
  • spinalne amiotrofije
  • sindroma karpalnog tunela
  • nasljednih neuropatija
  • kod traumatskih oštećenja perifernih živaca
  • spinalne amiotrofije
  • nasljednih neuropatija
  • amiotrofične lateralna skleroze

KAKO IZGLEDA EMNG RUKU I NOGU

Prvi dio testa elektroneurografija. Određena područja gornjih ili donjih ekstremiteta moraju se očistiti od prljavštine prljavštine, ulja ili krema koja se mogu nalaziti na površini kože kako bi se osigurali najbolji rezultati. Nakon toga se štapne elektrode postavljaju na određena mjesta na koži i zatim se puštaju električni impulsi za snimanje funkcije živaca. Impuls je dio testa i bezopasan je.

Drugi dio testa, elektromiografija, uključuje malu igličastu elektrodu za mjerenje električne aktivnosti u mišiću. Možete osjetiti bol ili nelagodu kada vaš liječnik uvede iglu u vašu kožu i mišiće. Ali većina ljudi može završiti test bez problema. Nakon testa, mišići koje su testirali mogu biti osjetljivi nekoliko dana.

NORMALNI I LOŠI NALAZI EMNG PRETRAGE

Normalni EMG: Kada vaši mišići miruju, oni obično ne proizvode nikakvu ili vrlo malu električnu aktivnost. Kada živac stimulira mišić na kontrakciju, rezultat je kratka eksplozija električne aktivnosti. Normalno, što više stežete mišić, javlja se veća električna aktivnost. Ova aktivnost pokazuje glatki akcijski potencijal u normalnom EMNG-u.

Aktivnost u mirovanju: Kod bolesti perifernih živaca, poput sindroma karpalnog tunela i periferne neuropatije, mišići ponekad sami počnu imati spontanu aktivnost. To pokazuje da postoji problem s opskrbom tog mišića živcima. Električna aktivnost u mirovanju također može ukazivati na upalu ili bolest mišića. Ova se aktivnost tijekom mirovanja može detektirati EMNG-om kao fibrilacije i pozitivni oštri valovi na monitoru. Ponekad abnormalnost uzrokuje vidljive trzaje mišića.

TKO OBAVLJA EMNG PRETRAGU

EMNG pretragu obavljaju neurolozi dr. Davorka Vranješ i dr. Željko Bočina.

Koliko traje EMNG pretraga?

Test obično traje između 40 i 60 minuta, ovisno o složenosti slučaja. Molimo vas da uvijek dođete najmanje 15 minuta prije zakazanog termina kako biste imali dovoljno vremena za pripremu.

KAKO SE PRIPREMITI ZA EMNG PREGLED

Za EMNG pregled je potrebno donijeti dosadašnju medicinsku dokumentaciju. Pregled ne zahtijeva dodatne pripreme. Na tijelo se stavljaju elektrode pa vas molimo da na kožu ne nanosite ulja ili kreme kako bi se bolje zalijepile za kožu.

EMNG RUKU I NOGU NA UPUTNICU

Poliklinika nema ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pa se pretraga ne može obavljati na uputnicu.

EMNG RUKU I NOGU ČEKANJE NA TERMIN

EMNG ruku i nogu obavljau dva neurolaga četiri puta na tjedan, tako da se na pregled ne čeka dugo. Najbolje da nas nazovete ili pošaljete email kako bi dobili prvi slobodan termin.

CIJENA EMNG PREGLEDA

Cijena za EMNG ruku ili nogu u našoj Poliklinici iznosi 70 EUR. Cijena pregleda za EMNG ruku i nogu iznosi 110 EUR.

RADNO VRIJEME

Pon - Pet9 - 20 h
Subupis termina
NedNe radimo
Ova web-stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.Pravila o korištenju kolačića