EMNG RUKU I NOGU

EMNG ruku i nogu obavljaju neurolozi dr. Davorka Vranješ i dr. Željko Bočina

EMNG je dijagnostički postupak kojim se procjenjuje funkcija perifernog živčanog sustava, a uključuje aktivnosti mišića i živaca koji njima upravljaju. EMNG pretraga sastoji se od dva dijela: elektroneurografije i elektromiografije.

Elektroneurografija je pretraga kojom se analizira funkcija perifernih živaca. Prema dobivenim rezultatima se određuje visina mjesta oštećenja i tip oštećenja perifernih živaca. Elektromiografija daje uvid u stanje mišića i pokazuje je li slabost i gubitak mišićne mase posljedica bolesti živaca (živci koji dolaze mišićima iz mozga i kralježničke moždine) ili je posljedica bolesti samog mišića. Pretraga se radi pomoću igle elektrode. Igla je vrlo tanka i oštra i ne izaziva neugodne bolne senzacije. Pacijenti trebaju znati da se prije same pretrage djelomično skidaju, to znači ekstremiteti (udovi) koji se ispituju moraju biti dostupni pregledu. Sama pretraga traje 15 do 40 minuta.

KADA NAPRAVITI EMNG RUKU I NOGU

Neurolozi koriste elektromiografiju (EMG) za pomoć u dijagnosticiranju ozljeda i stanja koja utječu na vaše mišiće i živce koji ih kontroliraju, kao što su sindrom karpalnog tunela i mišićna distrofija.

EMNG pretraga je potrebana za postavljanje dijagnoze:

  • perifernih neuropatija
  • lumboishialgija
  • spinalne amiotrofije
  • sindroma karpalnog tunela
  • nasljednih neuropatija
  • kod traumatskih oštećenja perifernih živaca
  • spinalne amiotrofije
  • nasljednih neuropatija
  • amiotrofične lateralna skleroze

KAKO IZGLEDA EMNG RUKU I NOGU

Prvi dio testa elektroneurografija. Određena područja gornjih ili donjih ekstremiteta moraju se očistiti od prljavštine prljavštine, ulja ili krema koja se mogu nalaziti na površini kože kako bi se osigurali najbolji rezultati. Nakon toga se štapne elektrode postavljaju na određena mjesta na koži i zatim se puštaju električni impulsi za snimanje funkcije živaca. Impuls je dio testa i bezopasan je.

Drugi dio testa, elektromiografija, uključuje malu igličastu elektrodu za mjerenje električne aktivnosti u mišiću. Možete osjetiti bol ili nelagodu kada vaš liječnik uvede iglu u vašu kožu i mišiće. Ali većina ljudi može završiti test bez problema. Nakon testa, mišići koje su testirali mogu biti osjetljivi nekoliko dana.

TKO OBAVLJA EMNG PRETRAGU

EMNG pretragu obavljaju neurolozi dr. Davorka Vranješ i dr. Željko Bočina.

Koliko traje EMNG pretraga?

Test obično traje između 40 i 60 minuta, ovisno o složenosti slučaja. Molimo vas da uvijek dođete najmanje 15 minuta prije zakazanog termina kako biste imali dovoljno vremena za pripremu.

KAKO SE PRIPREMITI ZA EMNG PREGLED

Za EMNG pregled je potrebno donijeti dosadašnju medicinsku dokumentaciju. Pregled ne zahtijeva dodatne pripreme. Na tijelo se stavljaju elektrode pa vas molimo da na kožu ne nanosite ulja ili kreme kako bi se bolje zalijepile za kožu.

EMNG RUKU I NOGU NA UPUTNICU

Poliklinika nema ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pa se pretraga ne može obavljati na uputnicu.

EMNG RUKU I NOGU ČEKANJE NA TERMIN

EMNG ruku i nogu obavljau dva neurolaga četiri puta na tjedan, tako da se na pregled ne čeka dugo. Najbolje da nas nazovete ili pošaljete email kako bi dobili prvi slobodan termin.

CIJENA EMNG PREGLEDA

Cijena za EMNG ruku ili nogu u našoj Poliklinici iznosi 70 EUR. Cijena pregleda za EMNG ruku i nogu iznosi 110 EUR.

emng ruku i noguemng ruku i nogu

RADNO VRIJEME

Pon - Pet10 - 19 h
SubNe radimo
NedNe radimo