evocirani potencijali:

Evocirani potencijali su neurofiziologijska tehnika ispitivanja osjetnih sustava: vidnog, slušnog i osjeta dodira. Pojedini osjetni sustavi podražuju se prilagođenim stimulusom: vid putem slike na TV ekranu, sluh putem tona na audioslušalicama, dodir putem elektrode postavljene na ruku ili nogu iznad osjetnih živaca. Odgovor živčanog sustava na tipizirane osjetne podražaje registrira se elektrodama postavljenim na tijelu i na glavi.

Posljednjih godina evocirani potencijali postaju sve važniji u dijagnostici multiple skleroze, što se jasno očituje u činjenici da su vidno izazvani evocirani potencijali uvršteni u nove kriterije za dijagnosticiranje multiple skleroze.

Evocirani potencijali koje radimo:

  • somatosenzorni potencijali (SSEP)
  • auditorni potencijali (BAER)
  • vidni potencijali (VEP)

Pretraga je bezbolna, zahtijeva jednostavnu suradnju pacijenta. Kod onih nesuradljivih i male djece koristi se blaže umirujuće sredstvo ili prirodni san. Pretraga traje od 30 do 90 minuta, ovisno o vrsti pretrage i stanju pacijenta.

Ova metoda liječniku daje podatke o funkcionalnom stanju ispitivanih osjetnih sustava što je bitno pri određivanju vrste oboljenja i njegovom sijelu. Dobiveni podaci doprinose lakšem postavljanju dijagnoze niza neuroloških i drugih oboljenja koja oštećuju osjetne sustave.

evocirani potencijalievocirani potencijali

RADNO VRIJEME

Pon - Pet10 - 19 h
SubNe radimo
NedNe radimo