POŠALJITE UPIT

EEG GLAVE

EEG test daje samo informacije o električnoj aktivnosti u vašem mozgu. Ne pokazuje ima li oštećenja ili fizičkih abnormalnosti u mozgu. Oštećenja na mozgu se mogu otkriti uz pomoć magnetske rezonance mozga.

Rezultate EEG pretrage očitavaju prof. Željko Grbavac, dr. Branka Ribarić i dr. Jagoda Stipić. EEG je pretraga koja snima moždanu aktivnost, te pomoću nje možemo detektirati promjene moždane aktivnosti i tako dijagnosticirati moždane poremećaje. EEG se koristi kod dijagnosticiranja, praćenja i liječenja određenih neuroloških bolesti. Radi se pomoću malih posloženih elektrodica koje se stavljaju na glavu. Pretraga je bezbolna i sigurna, a pacijent koji dolazi potrebno je da napravi pripremu u vidu pranja kose. EEG je jedan od glavnih dijagnostičkih testova za epilepsiju. EEG također može igrati ulogu u dijagnosticiranju drugih moždanih poremećaja.

KADA JE POTREBNO NAPRAVITI EEG GLAVE

EEG može pronaći promjene u moždanoj aktivnosti koje bi mogle biti korisne u dijagnosticiranju moždanih poremećaja, osobito epilepsije ili drugog poremećaja napadaja. EEG također može biti od pomoći za dijagnosticiranje ili liječenje:

 • Glavobolja (npr. migrena, bazilarna migrena)
 • Trauma mozga
 • Moždanih disfunkcija različitog uzroka(encefalopatije),
 • Upalnih bolesti (encefallitis)
 • Moždanog udar
 • Poremećaja spavanja
 • Demencija

RIZICI

EEG je siguran i bezbolan. Ponekad se napadaji namjerno pokreću kod osoba s epilepsijom tijekom testa, ali se po potrebi pruža odgovarajuća medicinska njega.

PRIPREMA ZA EEG

Uzimajte svoje uobičajene lijekove osim ako vam nije drugačije rečeno.

 • Operite kosu večer prije ili na dan testa, ali nemojte koristiti kreme za kosu, sprejeve ili gelove za oblikovanje. Proizvodi za kosu mogu otežati prianjanje elektroda na vlasište.
 • Ako biste trebali spavati tijekom EEG-a, vaš će vas liječnik zamoliti da spavate manje ili izbjegavate spavanje noć prije EEG-a.

KAKO IZGLEDA EEG PRETRAGA

Osjećat ćete malu ili nikakvu nelagodu tijekom EEG-a. Elektrode ne prenose nikakve osjete. One samo snimaju vaše moždane valove.

 • Tehničar mjeri vašu glavu i posebnom olovkom označava vaše tjeme kako bi označio gdje pričvrstiti elektrode. Ta se mjesta na tjemenu mogu istrljati hrapavom kremom kako bi se poboljšala kvaliteta snimke.
 • Tehničar postavlja elastičnu kapicu opremljenu elektrodama. Elektrode su žicama spojene na instrument koji pojačava moždane valove i snima ih na računalnoj opremi.
 • Nakon što su elektrode postavljene, EEG obično traje između 20 i 40 minuta.
 • Opustite se u udobnom položaju zatvorenih očiju tijekom testa. U različitim trenucima, tehničar bi od vas mogao tražiti da otvorite i zatvorite oči, duboko dišete nekoliko minuta ili gledate u bljeskajuće svjetlo.

Što EEG pokazuje za epilepsiju?

EEG obično može pokazati imate li napadaj u vrijeme testa, ali ne može pokazati što se događa s vašim mozgom u bilo kojem drugom trenutku. Dakle, iako vaš rezultat testa možda ne pokazuju nikakvu neobičnu aktivnost, to ne isključuje epilepsiju.

EEG GLAVE NAKON NEPROSPAVANE NOĆI

EEG-om bez sna testiraju se pacijenti koji nisu spavali ili nisu pili napitke s kofeinom jednu noć prije toga. Ovaj test, koji provodi neurolog, otkriva poremećaje spavanja kod odraslih prateći sve abnormalne aktivnosti u mozgu.

CIJENA EEG PREGLEDA:

Cijena EEG glave iznosi 50 €.

RADNO VRIJEME

Pon - Pet9 - 20 h
Subupis termina
NedNe radimo
Ova web-stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.Pravila o korištenju kolačića